TENSEGRITY

TENSEGRITIES
de meest eenvoudige variaties met 3 .. met 4 trommel en schaal de ster de meest bekende series op z'n kop erop tetraëder dodecaëder de bal lege stoel drie waaiers de band ring de toren kerstboom ellips koepel de muur ringen

Variaties met vier stokjes

Wat ik vergeten was te vermelden bij "variaties met 3" is dat natuurlijk van iedere tensegrity ook zijn spiegelbeeld bestaat, zoals hiernaast afgebeeld. Veel maakt het verder niet uit, maar voor de volledigheid hier toch even gemeld.

tensegrity 024
linksom en rechtsom

Wel totaal anders dan bovenstaande tensegrities is deze waarbij drie van de vier stokjes aan de uiteinden slechts twee touwtjes hebben.

Deze ziet er maar simpel uit, met één stokje in het midden en drie die er omheen cirkelen. Maar laat je er in plaats van drie een stuk 50 cirkelen, dan wordt het een heel bijzonder gezicht, zoals je al op de welkomstpagina van deze site kon zien. Voor meer detail over deze tensegrity zie drie waaiers

tensegrity tns026
houtjes met maar twee touwtjes komt niet vaak voor.

Een tensegrity die ook bij "variaties met drie" besproken had kunnen is de tensegrity waarbij niet alle stokjes even lang zijn, zoals deze hiernaast en hieronder. Juist door de lengtes van de stokjes iets te variëren kun je bijzondere vormen creëren zoals hier een ruit recht boven een rechthoek. Het is op de foto haast niet te zien, maar de stokjes die eindigen aan de lange as van de ruit zijn langer dan de andere twee stokjes.

tensegrity 054
tensegrity 055
de stokjes hebben verschillende lengte.

En dan nog een tensegrity die helemaal geen tensegrity is. De vier stokjes worden zoals altijd door de touwtjes naar elkaar toe getrokken. Meestal geeft dat scheef ogende constructies, maar in dit geval ontstaat er een nette kubus. En toch weer niet, omdat de houtjes elkaar in het midden in de weg zitten.

Dat is ook een terugkomend probleem bij het maken van een tensegrity. Het kost vaak al veel energie en tijd om precies uit te rekenen hoe lang de houtjes en touwtjes moeten worden, en bij het bouwen blijken dan de houtjes elkaar in de weg te zitten: Al het rekenwerk voor niks (en natuurlijk ook de houtjes en de touwtjes voor niks op lengte gemaakt).

Tot slot nog twee tensegrities met gebogen stokjes zodat voorkomen wordt dat de stokjes elkaar raken. De rechtse is bijzonder want het is (voor zover ik gezien heb) de enige tensegrity die op een correcte manier (en dus niet zolas bijv. een fietswiel) de compressiedelen aan de buitenzijde van de constructie heeft.

tensegrity 025
een kubus, maar geen tensegrity
tensegrity 097
tensegrity 096
Marcelo Pars