gb

TENSEGRITY

logo04
KUNST
kunst drie waaiers conventioneel houten ringen zegelring fauteuil stalen bogen ogen vlinder eeuwige golf brug DNA ring ellips tetraëder icosaëder twee icosaëders kubus-octaëder zadel worm 90 stokjes kubus trofee bal meer..

Kubus octaëder

De kubus octaëder was een van de favoriete vormen van Buckminster Fuller. Hij gaf het zelfs een aparte naam: "vector equilibrium", vanwege een bijzondere eigenschap van dit veelvlak. Van alle regelmatige en semi-regelmatige veelvlakken is dit de enige waarvoor geldt dat de lengte van elke zijde gelijk is aan de straal van ieder hoekpunt tot het hart van het veelvlak.

De twee foto's hieronder zijn precies gelijk, maar in de rechter zijn een aantal touwtjes zwart gemaakt om de kubus octaëder er beter uit te laten komen. Het binnenste van deze constructie is een perfecte icosaëder.

tensegrity 197
tensegrity 198

Volgens Bucky was het vector equilibrium (hij sprak zelfs van "our friend the vector equilibrium") was niet alleen een vorm, maar zelfs een systeem. In Amy C. Edmondson's "A Fuller Explanation" vond ik deze typische Fuller zin:"The vector equilibrium is a condition in which nature never allows herself to tarry. The vector equilibrium itself is never found exactly symmetrical in nature's crystallography. Ever pulsive and impulsive, nature never pauses her cycling at equilibrium: she refuses to get caught irrecoverably at the zero phase of energy."

Hieronder weer twee identieke foto's van een kubus octaëder, maar nu met een grotere icosaëder als kern.

tensegrity 202
tensegrity 203

De kleine binnenste icosaëder:

tensegrity 203
Marcelo Pars