gb

TENSEGRITY

logo04
KUNST
kunst drie waaiers conventioneel houten ringen zegelring fauteuil stalen bogen ogen vlinder eeuwige golf brug DNA ring ellips tetraëder icosaëder twee icosaëders kubus-octaëder zadel worm 90 stokjes kubus trofee bal meer..

Icosaëder

Het is misschien lastig te zien maar de dertig draadjes aan de buitenzijde vormen een perfecte icosaëder. De icosaëder is een van de vijf platonische vormen. De andere vier zijn: tetraëder, kubus, octaëder en dodecaëder.
Meerdere basis tensegrities zijn gebaseerd op deze platonische vormen. Bijvoorbeeld de "icosa" tensegrity (zie meest bekende) welke ook lijkt op een icosaëder (maar het niet is) en onderstaande tensegrity. Hij lijkt op een tetraëder, maar is eigenlijk een gedraaide afgeknotte tetraëder.

tensegrity 196

Maar de touwtjes van de tensegrity hiernaast vormen een perfecte icosaëder. Niet gedraaid en niet afgeknot.

Je kunt de contructie draaien op de pagina3D afbeeldingen.tensegrity 200

Hieronder, dezelfde icosaëder bekeken vanuit een andere hoek. In de foto ernaast zijn enkele touwtjes zwart gemaakt om de icosaëder er beter uit te laten komen.

tensegrity 210 tensegrity 209

De icosaëder hieronder is precies dezelfde als die hierboven alleen staan de stokjes nu meer naar buiten gericht en blijven ze zo aan de buitenkant van de constructie.

tensegrity 207 tensegrity 208
tensegrity 195

De icosaëder hiernaast is precies de zellfde als alle hierboven, alleen lijken de stokjes een beetje vreemd te staan. In feite heb ik de twee varianten van hierboven in deze tensegrity gecombineerd.

Hier nog een variant in een iets groter formaat.

tensegrity 250 tensegrity 251

En nog een.

tensegrity 256 tensegrity 257
Marcelo Pars