gb

TENSEGRITY

logo04
KUNST
kunst drie waaiers conventioneel houten ringen zegelring fauteuil stalen bogen ogen vlinder eeuwige golf brug DNA ring ellips tetraëder icosaëder twee icosaëders kubus-octaëder zadel worm 90 stokjes kubus trofee bal meer..

Kunst

"Eigenlijk is er geen kunst. Er zijn alleen kunstenaars." Dit zijn de eerste twee zinnen uit het boek "Eeuwige Schoonheid, inleiding tot de kunstgeschiedenis" van prof. sir E. Gombrich. Mooie woorden vind ik, omdat ik me eventueel wel een kunstenaar voel als ik een tensegrity bouw, maar het heel vervelend zou vinden als iemand zou zeggen dat ik kunst aan het maken ben. Ik probeer een idee uit te werken, een specifieke vorm die voorlopig alleen in mijn hoofd zit, een constructie, iets moois of iets ingewikkelds of juist iets dat eenvoud moet uitstralen, maar zeker geen kunst!

Waarschijnlijk is voor de meesten van ons de hele discussie of iets kunst is of niet, niet zo relevant. De titel "kunst" voor dit gedeelte van de site is alleen gekozen om hier de nadruk op de artistieke waarde van een tensegrity te leggen. Dus wat minder tekst, geen geschiedenis, wiskunde of biotensegrity, maar in plaats daarvan wat meer foto's.

Tensegrities zijn uiteraard driedimensonale voorwerpen en dat is niet altijd even gemakkelijk af te beelden op een plat vlak. In vergelijking met traditionele beeldhouwkunst heeft het wel het voordeel dat de voorwerpen luchtig zijn en je er doorheen kan kijken. En dat is ook meteen het nadeel: Omdat je op een scherm veel lastiger diepte ziet lijken de stokjes die "aan de achterkant" van de constructie zitten vaak vlakbij de stokjes die "aan de voorkant" zitten.

tensegrity 046
tensegrity 047

Deze twee foto's van één en dezelfde tensegrity zijn daar een goed voorbeeld van. Ondanks dat de tensegrity van twee verschillende zijden is gefotografeerd is het nog niet precies duidelijk wat men ziet. Het is misschien zelfs onduidelijker dan bij een traditioneel standbeeld. Eigenlijk lijkt het vooral op chaos en het is haast niet voor te stellen dat deze "kluwe" de concrete uitwerking is van een wiskundige formule.
Het werkelijke object ziet er overzichtelijker uit, maar ergens blijven het toch gewoon stokjes "kris-kras" door elkaar. Bij het bouwen van de tensegrity ben ik ook meerdere keren in de war geraakt en ben ik naast het getier en gevloek ook een paar keer van plan geweest om de verstrikte touwtjes lomp door te knippen en de hele bende in de vuilnisbak te donderen.

Kortom, ik zal niet zeggen dat deze tensegrity kunst is, maar ik zal ook niet zeggen dat het maken van deze tensegrity "geen kunst" is.

Marcelo Pars