TENSEGRITY

TENSEGRITIES
de meest eenvoudige variaties met 3 .. met 4 trommel en schaal de ster de meest bekende series op z'n kop erop tetraëder dodecaëder de bal lege stoel drie waaiers de band ring de toren kerstboom ellips koepel de muur ringen

De ster

Over het algemeen worden de einden van de stokjes via de kortste weg met elkaar vebonden. De touwtjes vormen zo een veelhoek die bij veel stokjes op een cirkel begint te lijken. Maar het is niet noodzakelijk om de stokjes "langs de rand" met elkaar te verbinden. Je kunt de de stokjes ook op andere wijze met elkaar verbinden zoals hiernaast is afgebeeld. Je krijgt dan een sterachtige vorm.

Gevolg is wel dat de touwtjes elkaar raken en voor sommigen rijst dan de vraag of we nog wel kunnen spreken van een tensegrity. Op de paginadefinities van tensegritykun je lezen hoe verschillende mensen verschillend over tensegrities denken. Persoonlijk houd ik het er op dat alleen de stokjes elkaar nergens mogen raken, hoewel ik het ook eleganter vind als de touwtjes elkaar ook nergens raken.

Overigens is de tensegrity met een stervorm minder stabiel dan de originele tensegrity. Sterker nog: als je ook aan de onderkant een stervorm maakt is er groot risico dat de constructie opeens dubbelklapt en de tensegrity in een milliseconde vervormd is tot een kluwe hout en draad.

Zowel het probleem dat de draadjes elkaar raken, als de stabiliteit van de tensegrity, kan opgelost worden met het inbouwen van extra stokjes.

De foto hiernaast bestaat uit een tensegrity van vijf stokjes zoals ook op de grote foto hieronder afgebeeld. Bij de tensegrity hiernaast zijn echter vijf extra stokken toegevoegd (die zowaar bijna vertikaal staan).

De tensegrity heeft nu toch nog een stervorm en is bovendien redelijk stevig.

tensegrity 068 tensegrity 074
tensegrity 069
Marcelo Pars