TENSEGRITY

TENSEGRITIES
de meest eenvoudige variaties met 3 .. met 4 trommel en schaal de ster de meest bekende series op z'n kop erop tetraëder dodecaëder de bal lege stoel drie waaiers de band ring de toren kerstboom ellips koepel de muur ringen

Tetraëder

De meest eenvoudige tensegrity waarin een bolstructuur is te herkennen is de tetraëder, of beter de tetraëeder met afgeknotte punten.

Net als alle andere tensegrities zit er weer iets scheef in de vorm. In dit geval zijn de vier driehoeken van de afgeknotte tetraëder iets gedraaid. Normaal zou het bovenvlak geheel horizontaal zijn, maar bij een tensegrity dus niet.

Door een aantal tetraëders in elkaar te zetten en vervolgens zoveel mogelijk overbodige touwtjes weg te halen, kun je onderstaande figuren maken.

De wijze waarop een tetraëder tensegrity berekend kan worden zie je op tetraëder berekeningen. Als je dan vervolgens (en dat is weer iets moeilijker) met stok- en touwlengtes gaat variŽren kun je tensegrities maken zoals onderaan de pagina afgebeeld.

tensegrity 091
tensegrity 098
tensegrity 106 tensegrity tetraeder
tensegrity 109 tensegrity tetraeder
tensegrity 102 tensegrity tetraëder
tensegrity 105 tensegrity tetraëder
tensegrity 102 tetraëder
tensegrity 102 tetraëder

Bij een tetraeder die afgeknot wordt hou je op de plaatsen waar de hoeken er af geslagen worden normaal een gelijkzijdige driehoek over.

In de figuur hiernaast zijn deze driehoeken gelijkbenig. Door twee van deze afgeknotte tetraërs in elkaar te zetten krijg je een figuur die al aardig op chaos begint te lijken.

tensegrity 108 tetraeder
Marcelo Pars